Mens varmerekorderne fortsætter, gør regeringens nøl på klimaområdet det samme. 22 “Madglade klimatips” fra Klima- og Miljøministeriet var endnu en dråbe, der fik glasset til at flyde over.


Der blev trykket på triggerknappen hos os klimaaktivister, da fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen med sine 22 “Madglade klimatips” lagde ansvaret for reduktioner på landbrugsområdet fra politikernes skuldre over på forbrugerens med tips som “Fremtiden er lys”, “Genopfind den dybe tallerken”, og “Sagen er mindre bøf”.  


Regeringen har øjensynligt brug for at vide, hvordan man er en grøn regering. Sådan et råb om hjælp tager vi selvfølgelig imod i Den Grønne Studenterbevægelse. Derfor har vi oversat ministrenes kostråd til klimapolitiske tips, der kan sætte skub i de vigtige forhandlinger om klimahandlingsplanerne. 


1. Fremtiden er lys

Kommende generationer skal om nogen rydde op efter ældre generationers forbrugsfest. Sørg for at få skrevet klima på skemaet i uddannelsesinstitutionerne. Ingen undgår at blive ramt af klimakrisen, så håndteringen af klimakrisen bør være almen dannelse. 


2. Genopfind dansk landbrug

Landbrugssektoren er klimahandlingsplanernes Goliath. Løsningen er ikke små madtips til borgerne, men omstilling af en sektor, der skader vores miljø, natur, klima, folkesundhed og slækker på dyrevelfærden. Dansk landbrug skal ind i det 21. århundrede og producere fødevarer på grøn og bæredygtig manér. 


3. Sagen er mindre beton

Byggesektoren står for hovedrystende 40% af globale udledninger - og i Danmark kommer hele ti procent af vores udledninger fra byggematerialer, primært beton og stål. På trods af det har byggebranchen mere øje for energieffektivisering end reduktioner på produktionssiden. Det skal der ændres på.


4. Rod i klimaregnskabet

Selvom Danmark på verdensplan ligger på syvendepladsen i forhold til udledninger per person, burde danskerne have en meget højere placering. I vores nationale klimaregnskab er der ikke medregnet enorme mængder soja fra Sydamerika, udledningerne bag vores habengut fra Kina eller flyrejser rundt på kloden. Der er altså snydt med regnskabet, og det er ingen måde at komme frem i verden på.


5. Grøn grundlov

En måde at sikre bæredygtig udvikling af Danmark vil være at få skrevet en ret til et bæredygtigt klima, rent miljø og beskyttelse af biodiversitet ind i vores grundlov. Det er nødvendigt for at beskytte både nuværende og fremtidige generationer i Danmark, som det er gjort i de fleste af vores nabolande. 


6. Hav samarbejdet i orden

S-regeringen har skuffet ved at være mere interesseret i gå hånd i hånd med industrielle giganter for at følge følge status quo i stedet for at lytte til forskerne. Det er den forkerte prioritering. Omstillingen skal ske i dialog med forskere, arbejdere og industri, men ikke dikteres af dem med interesse i at fortsætte business as usual. 


7. Klimaskat er kongen

Til forskel for de madglade klimatips, bør omstillingen ikke komme fra den enkelte forbruger. Der er brug for strukturelle forandringer. Kloge, tilstrækkelige afgifter på CO2 kan være med til at skabe en adfærdsregulering. Klimarådet anbefaler en klimaskat på 1500 kr/ton. Lyt til dem.


8. Sæson for klimahandling

S-regeringen skal om nogen sikre, at Danmark kommer sikkert i mål med 70%-målsætningen i 2030. En sikker vej mod 70% vil være at plukke de lavthængende frugter og sikre en reduktion på 60% i 2025, så der er større råderum for den sværere omstilling i årene 2025-2030.


9. Verden er stor

Global opvarmning, klimaforandringer, klimakrise, sjette masseuddøen - det er ikke kun kært barn, der har mange navne. Krisen, vi befinder os i, er enorm og Danmark kan virke lille i det store regnskab. Men det er vi ikke, og vi har et internationalt ansvar for at kunne både levere til Paris-aftalen og støtte de lande, der lider under de menneskeskabte klimaforandringer lige nu. 


10. Øvelse gør mester

Mange bække små gør en stor å - start derfor småt med den simple beslutning om at aflyse ottende udbudsrunde. Dette kan fungere som øvelse i afviklingen af oliejagten i Nordsøen, da oliejagten naturligvis ikke skal fortsætte. 


Hermed altså tips til en regering, der har tabt det folkelige mandat på jorden til stor skuffelse for tusindvis af borgere, der gik på gaden for klimaet sidste år.

Dan og Mogens’ madglade tip nummer 12: “Er du helt grøn?” virker i dag som et tragikomisk spørgsmål fra en regering, der ikke har været villig til at levere en reel grøn omstilling, der er behov for, hvis vi skal sikre os en grøn, retfærdig fremtid. De madglade klimatips er blot et testamente fra en regering, der nok kunne snakke klima, når det handlede om regeringsposten, men som ingenlunde er klar til at levere den grønne omstilling, borgerne både kræver og fortjener. 

Til sammenligning er her ministrenes pinlige liste:

  1. Fremtiden er lys - Vælg fisk eller lyst kød
  2. Genopfind den dybe tallerken - flere klassiske grønne retter
  3. Sagen er mindre bøf
  4. Rod i køkkenet - grønt i kødsovsen
  5. Grøn bøf
  6. Hav udstyret i orden - brug grill til grøntsager
  7. Kartoflen er kongen
  8. Sæson for smag - lav enkle retter efter sæsonen
  9. Værten er stor - retter fra resten af verden
  10. Øvelse gør mester - øv retter og inkorporer dem i rutinen
  11. Stav dig til det - grøntsagsstave
  12. Er du helt grøn? - pita med falafel
  13. Grønne smutveje - allerede snittede grøntsager
  14. Krydderi på tilværelsen 
  15. Mer smag - umami
  16. Pasta pollognese - hk kylling i stedet for hk okse
  17. Fars dag - bland farsen op med grønt
  18. Husk dine aftenbønner
  19. Ægge så svært - æg giver proteiner
  20. Hurra for de brune sovser - soja, HP, fiskesauce
  21. Rul dig ud - Rul ud dej til tærte
  22. Grønt på toppen - kartoffelmadder

Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.