Tag Klimaansvar er en grøn, demokratisk bevægelse, som kæmper for at få skabt den nødvendige - men i øjeblikket fraværende - samtale om handelsaftaler og klimapolitik. Vi kæmper for, at Danmark skal nedlægge veto mod EU-Mercosur-handelsaftalen, som vil få fatale konsekvenser for klimaet.

Derfor valgte vi d. 20. maj at afholde en march fra mediehus til mediehus (Politiken, Kristeligt Dagblad, Børsen, Berlingske Media og DR) for at råbe mediehusene op og få dem til at skrive om EU-Mercosur-handelsaftalen. Vi mener, at det er mediernes ansvar at oplyse borgerne og sætte klimaet på dagsordenen.


 

Velkomsttale (ved JP Politikens hus af Julie Marie B. Bak)


Inden vi starter, synes jeg, vi sammen skal minde hinanden om, hvorfor vi står her i dag. Vi står her, fordi EU er i den sidste fase af forhandlingerne med Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay om at få gennemført EU-Mercosur-handelsaftalen. Aftalen er den hidtil største handelsaftale EU nogensinde har lavet, og den går i grove træk ud på at sænke tolden og dermed fremme handlen af klimaskadelige produkter som oksekød, soya og biler. Hvis aftalen går igennem, får det katastrofale konsekvenser for både klimaet, biodiversiteten og menneskerettighederne. Lige nu bliver der hvert minut brændt, hvad der svarer til 2 hele fodboldbaner af Amazonas regnskov, og hvis aftalen går igennem vil afskovningen intensiveres endnu mere og stige med 25% årligt de kommende år. Det vil resultere i enorme mængder udledning af CO2. Det vil resultere i, at millioner af arter i Amazonas vil uddø, og at indfødte folk vil blive fordrevet fra deres hjem. Det vil betyde en markant forøgelse af risikoen for, at Amazonas regnskov simpelthen kollapser. Alt dette får lov at ske, fordi størstedelen af befolkningen aldrig har hørt om EU-Mercosur-handelsaftalen, så derfor er det så vigtigt, vi står sammen i dag og råber op. Som det ser ud nu, vil Jeppe Kofod stemme ja til aftalen i EU’s ministerråd og altså igen prioritere frihandel og vækst over beskyttelse af vores klode. Det er forfærdeligt, at der ikke er en offentlig debat om dette. Det er mediernes ansvar at oplyse borgerne og sætte klimaet på dagsordenen, men man kan ikke tale om klimakrisen uden at tale om sorte handelsaftaler. Det er derfor, vi står her i dag!


5 korte taler (afholdt ved hvert enkelt mediehus)



Kære Kristeligt Dagblad

Som en grøn demokratisk bevægelse har vi i Tag Klimaansvar naturligvis en agenda: Vi ønsker, at Jeppe Kofod skal nedlægge veto mod EU-mercosur-handelsaftalen. Men vi har også en anden bekymring - vi er bekymrede på demokratiets vegne. Hvorfor bliver store handelsaftaler ikke dækket og debatteret i og af de danske medier? Det er en grundsten i det danske demokrati, at vi diskuterer Danmarks inden- og udenrigspolitik. Handelsaftaler er tungt stof; langsommeligt og kompliceret at sætte sig ind i. Netop derfor er det yderst nødvendigt med en kompetent og vedvarende mediedækning, der på nuanceret vis oplyser befolkningen om handelsaftaler. Kun på denne måde kan vi få en demokratisk samtale om vores fælles fremtid.  

Dæk de sorte handelsaftaler!

(v/ Agnes Hansen)


2)

Kære Børsen

Det er et uendeligt argument i den grønne omstilling, at Danmark er så lille et land, at vores grønne omstilling ikke nytter. Men det er kynikerens ord. Og vi vil hellere blive kaldt naive og håbefulde, end vi vil være kyniske pessimister. For Danmark skal og kan gå forrest i klimakampen.
Det kræver dog at medierne er med til at opretholde sin funktion som demokratiets vagthund. Især når det gælder store, komplekse handelsaftaler som EU-Mercosur. På trods af handelsaftalens enorme omfang, kan den åbenbart bare smugles under bordet, og usynliggøres for befolkningen. Det er ikke ok, at sorte handelsaftaler ties igennem. Hvis de skal noget, skal de stemmes igennem. Det skal ske på et oplyst grundlag, som tager nutidens viden om klimaet med som første prioritet. Medierne har et ansvar. Endelig har vi helt tydeligt i Danmark mulighed for som lille land at have enorm indflydelse, ved blot et enkelt nej. Et nedlagt veto. Kom nu kære medier, det er for vigtigt til at lade gå usagt hen.
Det finder vi os ikke i. 

(v/ Iben Madsen Lind)



3)

Kære Berlingske 

Vi står her i dag, fordi vi er utilfredse med, at I ikke dækker behandlingen af EU-Mercosur-handelsaftalen. Som mediehuse har i en dagsordensættende funktion, men det ansvar lever I ikke op til. Det er katastrofalt, at der ikke er en offentlig debat om aftalen. Sideløbende med at dele af klimakrisen ofte belyses i medierne, forhandles denne kulsorte handelsaftale. Vi undrer os over, at den ikke har mediernes største bevågenhed. I taler ikke om klima, hvis I ikke taler om handelsaftaler. Den helt vanvittige vægtning af frihandel og kapital over liv og beskyttelse af kloden skal fylde i medierne. I har også et ansvar! 

Hvis EU-Mercosur-handelsaftalen godkendes i EU’s ministerråd vil det få fatale konsekvenser. Afskovningen af Amazonas vil forøges med op til 25% om året de næste seks år. Arter vil uddø; mennesker vil blive tvunget på flugt; alt sammen, fordi vi prioriterer handel med oksekød og biler over vores fælles fremtid. 

Hvorfor taler vi ikke om det?

(v/ Rasmus Rauch Jensen)




4)

Kære DR

Vi, fra Tag Klimaansvar, kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det i vores øjne er, at EU-Mercosur-handelsaftalen bliver vendt hos befolkningen og taget op til debat. Som borger i et demokrati er det en pligt at stille politikerne til ansvar for de valg, de tager, og ikke mindst være med til at skabe og præge det samfund, vi gerne vil have. Lige nu er klimaet altafgørende for de kommende generationers liv, og det er vores ansvar i dag at gøre noget drastisk for klimaet, ikke lave en handelsaftale, der kun vil øge belastningen på det globale klimaaftryk. Forhandlingsmandatet til handelsaftalen er givet for 20 år siden, men konsekvenserne af afskovningen er noget, der for alvor kommer til at ramme fremtidige generationer. Det er så uretfærdigt! 

Vi mener, at der mangler en mediedækning af denne sag, som vi ikke kan lade vores næse gå forbi. 

Medierne har et ansvar for at oplyse demokratiet. 

(v/ Julie Marie B. Bak)


5)

Kære Mediehuse

Mange danske journalister synes at navigere ud fra et sensationskompas. I søger efter aktualiteter og konflikter. Denne prioritering kommer til at have demokratiske og klimaskadelige konsekvenser, når en omfangsrig aftale som EU-Mercosur-handelsaftalen ikke kan puttes i bunken af sensation. Måske ser vi ikke EU-Mercosur i medierne, fordi den manglende udvikling i aftaleprocessen, manglen på konkrethed og manglen på personlige historier ikke lever op til kravene om hvad en nyhedshistorie skal kunne; hvad der skaber læsertal og opbygger clickbait. Men EU-Mercosur er for vigtig til at ignorere på grund af nogle simple kriterier. Det drejer sig om vores fremtid. 

Mediehusene har et demokratisk ansvar for at formidle denne type historier. Især de svære, de komplicerede, de tunge og bøvlede. De vigtige historier har måske ikke altid momentum, men næsten altid relevans for demokratiet.  Hvis først mediehusene får de sorte handelsaftaler ud af skyggen, når de er ved den afsluttende fase, vil det være for sent for befolkningen at handle.
Støt nu demokratiet. Dæk nu aftalerne. 

 (Blev aldrig fremført)

Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.