Den 5. juni 2020 kan Danmark fejre papirbryllup med vores første såkaldte grønne regering. I Den Grønne Studenterbevægelse står vi skuffede tilbage med intet andet end en klimalov efter et år, der skulle have været skelsættende inden for dansk klimapolitik.
Havde dette rent faktisk været et ægteskab, var nu nok tidspunktet, hvor vi ville kræve parterapi som reaktion på alle de ikke-indløste løfter, vi fik inden folketingsvalget 2019.
Men dette er ikke et ægteskab. Så i stedet gør vi, hvad vi aktivister gør bedst: Går på gaden for at kræve, at statsminister Mette Frederiksen kridter skoene og fletter genåbning sammen med klimahandling i en #grøngenstart.
På årsdagen for S-regeringen afholder Den Grønne Studenterbevægelse derfor coronavenlige demonstrationer i både København, Aarhus og Aalborg. Her inviterer vi alle, der savner klimahandling, til at komme og aflevere et par sko som symbol på, at vi klimakrisebevidste borgere fortsat vil på gaden for reel klimahandling.
Men hvad er en grøn genstart overhovedet?
Der kan du læse om nedenfor, hvor vi fremhæver Den Grønne Studenterbevægelses krav til Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og resten af S-regeringen.
Tre krav til grøn genstart
Det kan ikke være gået nogens næse forbi, at økonomien er gået i knæ under nedlukningen af Danmark. Det store fokus er nu på at genoprette samfundsøkonomien - hjulene skal sættes i gang igen. Det er lige præcis her, at det er bydende nødvendigt, at vi ikke håndterer vores kriser adskilt. De store summer penge, der skal kickstarte økonomien, skal også skubbe gang i klimatiltagene, så vi kan nå 2030-målsætningen. Mette Frederiksen & Co. skal så at sige lave en grøn genstart af Danmark.
På baggrund af Klimabevægelsens udspil fra april 2020 om en grøn genstart kræver vi i Den Grønne Studenterbevægelse, at regeringen udviser en mindst lige så akut handlekraft på klimakrisen, som vi har set under coronapandemien. Klimakrisen har konsekvenser i en helt anden skala, og nu har vi set, at det er muligt at lave øjeblikkelige forandringer i krisetider. Regeringen har altså ikke længere en undskyldning for at udskyde klimahandlingen.
For det første kræver vi, at Danmark sætter et reduktionsmål på 60% CO2e i 2025. Det vil sikre, at Danmark leverer et fair bidrag til Paris-aftalens 1,5°C-mål. Bliver delmålet mindre ambitiøst, vil Danmark som et ressourcestærkt samfund ikke kunne leve op til sit enorme ansvar i klimakrisen.
For det andet skal politikerne handle på eksisterende videnskabelige anbefalinger, herunder Klimarådet nyeste rapport. Dette indebærer blandt andet en tilstrækkelig afgift på drivhusgasser. Afgiften vil fremme grønne investeringer og sikre, at forureneren betaler, hvilket jo ikke er nogen nyhed, idet blandt andre FNs Klimapanel og De Økonomiske Råd længe har anbefalet en prissætning af drivhusgasser. Derfor kræver vi i Den Grønne Studenterbevægelse, at S-regeringen indfører en klimaskat nu.
Klimarådets rapport fra d. 7. maj 2020 indeholder 14 tiltag, som vil stimulere økonomien på kort sigt i genopretningstiden og samtidig sætte gang i klimahandlingen herhjemme. Klimarådet understreger, at akutpakken alene ikke er nok til at nå 2030-målsætningen, men at den kan sikre, at klimaet ikke bliver glemt under genåbningen af Danmark.
For det tredje skal S-regeringen sørge for at inddrage visioner og nytænkning, når klimahandlingsplanerne skal fastlægges. I klimapartnerskaberne fra efteråret 2019 valgte regeringen at give nogle af erhvervslivets største udledere serveretten til den grønne omstilling. Men virksomheder bag status quo har jo aldrig været dem, der er gået forrest, når det kommer til at ændre retning for samfundet. Der skal nye kræfter til, som ikke sidder fast i mudderpølen bedre kendt som business as usual. Derfor har vi i vores blogserie “Magten over klimaet” fremhævet henholdsvis klimapartnerskabet inden for landbrug, energi og byggeri, hvor vi giver plads til alternative virksomheder, der er klar til at skabe en reel forandring af de udledningstunge sektorer.
Kort sagt svigter regeringen simpelthen sine klimaløfter, når de giver business as usual et tungere mandat ved forhandlingerne end virksomheder, der rent faktisk vil levere på 70%-målsætningen.
Otte ud af ti partier i Danmark skrev i december 2019 under på en grøn omstilling, og derfor skal der investeres i bæredygtige arbejdspladser, der også vil være i samfundet om 10 år. Pengene til genopretningen skal ikke puttes i et sort hul men investeres i en grøn og retfærdig fremtid.
Coronapandemien må ikke blive en undskyldning for at udskyde klimahandlingen. Den er tværtimod en mulighed for at sætte gang i den uundgåelige grønne omstilling. Det vil være idioti, hvis Mette Frederiksen og Dan Jørgensen lader genåbningen gå til spilde og dermed sætter Danmark endnu længere væk fra 2030-målsætningen - så lad os få en grøn genstart nu.
Skrevet af Sussi Lillelund & Rosanna Børsting Sørensen
Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.