I krisetider er naturen et åndehul hvor vi kan glemme vores bekymringer og lade os stimulere af livets mangfoldighed - biodiversiteten. Men alt imens vi danskere oplever en stigende interesse for naturen, er flere og flere arter i færd med at forsvinde fra landskabet. Hvornår vil vi begynde at give plads tilbage til naturen og dermed standse biodiversitetskrisen?

Som mange andre, har jeg holdt vejret under de mange Covid19 pressemøder de seneste par måneder. Nu er vi i færd med at åbne samfundet op, men for få uger siden var det frygten for et regulært udgangsforbud, der fik mig til at spidse ører. Det ville utvivlsomt have betydet et udbrud af kahytfeber i den 1-værelses studielejlighed, jeg deler med min kæreste.

Som størstedelen af danskerne, har jeg pludseligt fået rigeligt med tid til at gå udenfor og nyde foråret i de naturområder der findes i og omkring København. Hvis jeg troede, at jeg kunne gå rundt i fred og ro og nyde stilheden, tog jeg imidlertid fejl! I stedet er jeg allesteds blevet mødt af en lind strøm af turgående, tilpas-afstandsholdende mennesker, som har fået samme idé som jeg selv. 

Naturen er ganske upåvirket af corona-virus, og det er da også et af de få steder, hvor man for en stund kan slippe den ængstelighed der følger af at leve i et kriseramt samfund. Den giver os en følelse af normalitet og tryghed, i visheden om at verden trods alt ikke er gået i stå. Naturen har aldrig lukket, man kan altid tage på besøg – uanset om samfundet befinder sig i en klimakrise, finanskrise eller sundhedskrise.

Men naturen gennemlever netop nu sin egen krise. Menneskets udnyttelse af naturen medfører at sjældne arter bliver sjældnere og til sidst forsvinder, i hvad der af forskere kaldes den sjette masseuddøen. Dag for dag bliver vores verden et fattigere sted at leve i, i takt med at mangfoldigheden af liv - biodiversiteten - i vores land daler drastisk. Vi er i færd med at ødelægge noget, vi end ikke ved hvordan vi skal værdisætte. Men blot fordi vi ikke kan sætte et beløb i kr-, efter langt størstedelen af vores arter, betyder det ikke at de ingen værdi har! Værdien eksisterer netop i at naturen er tilgængelig for ALLE de mange mennesker, der i disse dage opsøger dem.

Svaret på biodiversitetskrisen er, i modsætning til de andre kriser vi befinder os i, simpelt. Hvis vi giver plads tilbage til naturen, kan vi vende udviklingen. Man kan vel sige, at det er lig med at give os selv plads. Vi beviser i øjeblikket, at vi som samfund er i stand til at lave gennemgribende forandringer, hvis vi anser det for nødvendigt.

Hvornår skal det komme naturen til gode?


En stor del af løsningen på biodiversitetskrisen er bindende lovgivning, der netop giver naturen den tiltrængte plads. Derfor kræver Den Grønne Studenterbevægelse en biodiversitetslov i 2020 med bla. Udtagning af 150.000 ha skov og 20% naturzone i Danmark til lands og i havet. 
Uden bindende lovgivning har naturen nemlig ikke en chance. Læs mere om vores krav til en biodiversitetslov her:  https://docs.google.com/document/d/1RsAXfvP2WgGqKitaBoHvXeGWrTFR1mlti6Byto8_M8U/edit


Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.